I CONCURS NACIONAL DE LLONGANISSA TRADICIONAL

La Confraria del Gras i el Magre i la Fundació Oficis de la Carn, d’acord amb els seus objectius de promoció, foment i difusió dels oficis relacionats amb la carn i els productes carnis a Catalunya ha celebrat el primer concurs nacional per escollir la millor Llonganissa Tradicional de Catalunya. Un esdeveniment que vol vetllar per la qualitat i la millora dels productes carnis tradicionals, del foment de la innovació i la creativitat en els productors del nostre país.

L’entrega pública dels diplomes de les llonganisses premiades es farà el pròxim dissabte 23 de setembre, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari “Escales” a la plaça Fra Bernardó a les 19.30h.Amb una participació de 20 empreses procedents de les comarques de Barcelona (14), Girona (1) i Lleida (5), les llonganisses s’han presentat amb les següents denominacions: llonganissa (11), llonganissa de pagès (7), xoriç (2) i de producció artesana (3).

En aquesta primera edició s’ha recollit bona part de les varietats de les llonganisses que s’elaboren arreu de Catalunya fent que la riquesa del nostre patrimoni gastronòmic i dels nostres productors hagi estat molt força ben representada en el concurs.

ENTREGA DE PREMIS:
dissabte
23 de Setembre 19.30h.
Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu
GUANYADORS, FINALISTES I MENCIONS ESPECIALS 2017
Llonganissa guanyadora
Toni Molist
Cansaladeria Molist de Manlleu
( Llonganissa )
Llonganissa finalista
Josep M. Saborit
Carnisseria Xarcuteria Saborit de Calldetenes
( Llonganissa Artesana )
Menció del jurat
Joan Soler
Ca la Isabel de Moià
( Llonganissa )
Menció del jurat
Francesc Colom
Carnisseria Colom-Vila de Manlleu
(Llonganissa)
Menció del jurat
Sergi Mas
Embotits Vall del Ges de Sant Pere de Torelló ( Llonganissa )
Dinamica del Concurs

Els 20 participants van aportar 3 unitats de les seves propostes en el moment de la seva inscripció a la Federació dels Oficis de la Carn i, durant el passat dilluns 18 de setembre, el jurat va procedir a fer el tast per tal d’escollir els premiats.

Pròsper Puig, Mestre artesà Cansalader – Xarcuter i Gran Mestre de la Confraria del Gras i el Magre va actuar com a president del jurat que va estar format per:

Els experts han puntuat les llonganisses valorant el seu aspecte extern i intern a més del gust, l’olor i el sabor, i ha estat el president de cada taula que ha ofert un tall a cada membre del jurat.

Josep Dolcet, director de l’Escola de la Fundació Oficis de la Carn i secretari del jurat ha destacat que accions com aquesta han de servir per a estimular a tots els productors a una millora continuada del producte i per a donar a conèixer els principals trets diferencials i de qualitat d’aquest producte tan tradicional al nostre país.

Les 9 llonganisses més puntuades han estat les finalistes i han passat a la segona ronda, on s’han escollit als 5 premiats: 1 guanyador, 1 finalista i 3 mencions especials.

En la menció final s’han contemplat les corresponents denominacions específiques o noms consagrats en aquells productes que per raons geogràfiques o de procés reben alguna altra denominació arreu del territori català i, fins i tot, presenten unes característiques ben determinades, com ho són per exemple la Llonganissa, Languïssa, Llangonissa, Xolís, Xoriç, Llonganissa de pagès, Llonganissa de Vic IGP.
El pròxim dissabte 23 de setembre a les 19.30h, en el marc de la Festa del Porc i la Cervesa a Manlleu, a l’escenari “Escales” de la plaça Fra Bernardó s’entregaran els premis als guanyadors.